EST ENG RUS

Nutilabor



Robootikuid saatis edu

11. ja 12. märtsil 2017 toimus Eesti Rahva Muuseumis FIRST LEGO League „Loomadest Liitlased” hooaja suurejooneline finaalvõistlus. Pealtvaatajatele kõige vaatemängulisema osa, robotimängu, võitis Tallinna Kristiine gümnaasiumi võistkond Öökullid, kelle robot kogus 2 minuti ja 30 sekundiga 326 punkti (maksimum 439). Teisi meeskondi edastati pea kolmandiku punktiarvuga

Öökullide juhendaja Lauri Vilibert: „Kui ühes robotimängus (2 minutit ja 30 sekundit) suudab minu juhendatud meeskonna robot ära lahendada 80% kõikidest võimalikest ülesannetest, siis võin mina käed üles tõsta ja öelda, et mul pole noortele enam midagi õpetada. Sel juhul õpin mina neilt. Selle aasta Öökullide meeskonna robot suudab kolme robotimängu jooksul need 80% ära lahendada. Seega õppimist ja arenemist veel on. Ikka tuleb ka uuel hooajal tagasi tulla võistlema."

Sel hooajal võttis FIRST LEGO League erinevatest võistlustest osa rekordarv osalejaid. Finaalis osales ligikaudu 300 robotiehitajat 42 meeskonnast, sh Eestist, Lätist, Moldovast ja Itaaliast. Peale meistritiitlite jagati välja veel 13 erineva alamkategooria karikat.


Robootikute edukas esinemine

23. jaanuaril toimus Jõhvi spordihoones FIRST LEGO League robootikavõistluse Kirde-Eesti poolfinaal, kus osalsesid ka meeskonnad Tallinna Kristiine Gümnaasiumist. Raske töö ettevalmistusperioodil ning pika võistluspäeva tulemusel saavus meeskond "Öökullid"i alavõidu robotimängus ning kõige krooniks pälvis meeskond "Öökullid" ka poolfinaali Meistritiitli, selle tulemusega tagas ka meeskond edasipääsu märtsis toimuvale finaalvõistlusele. Meeskonda kuulusid Henri Haugas, Oliver Sild, Rasmus Lukas, Kristjan Mäetalu, Cevin Caius Koemets, Madli Kaljo ning Reimo Trei. Meeskonda juhendab õpetaja Lauri Vilibert. ÕNNITLEME!


Robootikud meedias

Head sõbrad,

 

Tallinna Kristiine Gümnaasiumi robootikaringi on aastate jooksul külastanud mitmed külalised. Alates lapsevanematest lõpetades Jaapani televisiooniga. Nüüd on meil hea meel tõdeda, et seoses meie lähetamisega suurele rahvusvahelisele võistlusele Austraalias on meie tegemiste vastu huvi tundnud ka kohalikud meediaväljaanded. Artiklit meie tegemiste kohta saate lugeda värskest linnalehest: http://www.linnaleht.ee/674552/robootika-on-otsetee-tulevikku-ja-austraaliasse-

Telesaade „Kapital“ aga pühendas meile pea kolmandiku oma eetriajast. Selle üle on meil siiralt hea meel ja uhke tunne.

Vaata saadet SIIT

Meenutame, et kõikidel Teil on võimalus ka meie osalemist Austraalia suurvõistlusel toetada. Vaata täpsemalt: http://www.hooandja.ee/projekt/aitame-robootikameeskonna-austraaliasse-voistlustele

 


Robootika Meistritiitli pälvis võistkond "ÖÖkullid"

14-15. märts toimus Tartu Ahhaa keskuses Eesti suurima robootikavõistluse FIRST LEGO League finaalvõistlus. Finaalis osales 33 poolfinaalidest edaspääsenud võistkonda nende seas ka meie kooli võistkonnad "Öökullid" ja "Robocraft". Tugevat konkurentsi lisasid ka meeskonnad Norrast, Lätist, Leedust ja Moldovast. Kahel pikal päeval võisteldi omavahel robotimängus, uurimisprojektide tutvustamisel ning meeskonnatöö ja põhiväärtuse rakendamises. Lisaks raskele tööle peeti maha ka värvikirev sõprusõhtu koos meeskondade etteastetega. Pika võistluse kulminatsioon- karikate jagamine osutus sel korral edukaks just meeskonnale "Öökullid". Hindajate ja kohtunike arvates esines meeskond "Öökullid" kõikidel aladel ühtlaselt väga hästi ning seetõttu vääris meeskond "Öökullid" kõige väärtuslikumat karikat- Meistrikarikat! Meistrikarikaga kaasnes sel korral reisistipendium, mille kaasabil saab võistkond osaleda ühel suurvõistlusel kas USA-s, Austraalias või Lõuna-Afrikas.

ÕNNITLEME MEESKONDA "Öökullid" SUUREPÄRASE TULEMUSE EEST!!!

Öökullide meeskonda kuuluvad: Madli Kaljo, Kristjan Mäetalu, Cevin Caius Koemets, Henri Haugas, Oliver Sild, Rasmus Lukas, Kristo Toots Ja Reimo Trei. Meeskonda juhendab Lauri Vilibert.

 

Lisaks on väga positiivne see, et nüüdseks juba võistlussarjast välja kasvanud õpilased (endise "Öökullid") on jäänud robootika ja FLL võistlussarjaga seotuks ning neile on usaldatud tehniliste kohtunike roll võistlustel. Olgu siinkohal aususe huvides märgitud, et vanemad olijad on vaid tehnilised kohtunikud, kes loendavad reeglitele vastavalt sooritatud ülesannete punkte robotimängus. Üldvõidu pälvimiseks peab olema hea tulemus robotimängus, kuid määravaks saavad hoopis teistelt hindajatelt saadud hinnangud uurimisprojekti, esitluse, meeskonnatöö, põhiväärtuste, boksi ja palju muu kohta.


Lauri Viliberti sõnavõtt Kogemuskonverentsil

 

Muutuvas ühiskonnas muutuvad ka õppimis- ja õpetamismeetodid. Mõne õppeaine puhul on põhitõed igivanad ja muuta saab vaid meetodeid. Samas on ka ained, mis arenevad ajaga käsikäes. Just sellise õppeaine-, töö- ja tehnoloogiaõpetuse õpetajana tärkas minus huvi käsitleda oma ainet laiemalt ja tuua oma tundidesse midagi innovaatilist ja haaravat. Üks valdkond, mis mind mõne aasta eest paelus oli robootika. 2011. aastal osalesin Eestis läbiviidavatel robootikakoolitustel ning juhuse tahtel avastasin enda jaoks Comeniuse täiendkoolitusprogrammi. Comeniuse finantseeringuga täiendasin oma robootikateadmisi Kreeta Ülikoolis,
Kreekas, ning peale naasmist asusin väikeste, kuid sihikindlate sammudega robootikat õpetama. Koostöös kooli juhtkonnaga soetasin esimesed robotiehituskomplektid, tutvustasin oma mõtteid kolleegidele ning kaasasin ka edasisse arendusprotsessi kooli füüsikaõpetaja.

Aja möödudes kasvas õpilaste huvi robootika vastu niivõrd suureks, et tekkis vajadus koondada huvilised õppetöövälisesse huviringi. Esialgu tegutsesime koolipäevade lõpul vabades klassiruumides, vahel lausa koridoripõrandal- vältisime aga tööõpetuse klassi, kuna sealne tolmune keskkond võib elektroonikale halvasti mõjuda. Selline ruumist ruumi seiklemine oli tüütu tegevus kogu oma varustust kohale vedada ja hiljem tagasi hoidlasse viia, kuid muid lahendusi esialgu ei olnud. 

2012. aastal avanes koolil võimalus liituda Comenius partnerprogrammi abil robootikaalase rahvusvahelise projektiga, mis omakorda rajas soodsad tingimused robootikaõpetuse edasiarendamiseks. Täiendada sai pisut inventari kuid peamine oli võimalus külastada erinevaid Euroopa koole. Välilähetused olid ühelt poolt rikastavad teisest küljest innustavad – nähtu võib kokku võtta lausega „seinast seina“. Oli koole, kus tehnoloogiline tase oli väga nõrk ja samas koole, kus tase oli vägagi tugev. Minu rõõmuks julgen kinnitada, et tehnoloogiliselt kuulusime just sinna tugevamate poole peale - olgu see siis robootika valdkonnas või IKT vahendite rakendamise osas üldisemalt. Välisreisidel oli alati kaasas ka väike grupp õpilasi ja mõni kolleeg ning peale igat naasmist jätkus arutelusid pikemaks, et mis moel saaks robootika õpetamiseks vajalikku keskkonda veelgi paremaks muuta ja kuidas üks või teine kolleeg saaks selles abiks olla.

2013. aasta oli selles osas murranguline – kogu eelneva aasta oli robootikaring igal vabal võimalusel „okupeerinud“ aeroobikasaali. Klassiruumi, mis esialgu oli tööõpetuse metallitööde klass, kuid peale kooli renoveerimist muudeti aeroobikasaaliks. Robootikaringi õpilased ise olid oma teadmisi ja oskusi selleks ajaks juba korduvalt tõestanud, olles edukalt esinenud Eesti võistlustel ning esindanud ka Eestit Euroopa meistrivõistlustel. Juhtkonnaga tulevikuplaane arutades sai selgeks, et meie ühine soov on arendada ja laiendada robootika õpikeskkonda veelgi edasi ning ühine otsus oli, et aeroobikasaalist saab hoopis tehnoloogiakeskus.

Tänaseks on tehnoloogiakeskuses oma koha leidnud nii I kooliastmele suunatud robootikaring kui ka II ja III kooliastme robootikud. Lisaks toimuvad seal ka mitmed algklasside tunnid, kus uuritakse lihtsamaid füüsikalisi nähtusi ja tegeletakse konstrueerimisega. Tehnoloogiõpetuse valdkonnast on sinna lisaks kolinud pneumaatikaja elektroonikaõppe komplektid. Suurenenud on ka töörühm, kes antud valdkonnas tegutseb. Koostöö ja sihikindlusega saab nii aeroobikasaalist
tehnoloogiakeskus ja võib-olla ka mõnest tänasest õpilasest tuleviku Albert Einstein või Bill Gates!


Tulevased sündmused:


14.03 Emakeelepäev
15.03 Maleturniir
27.03 Rahatarkuse päev
27.03 Playbox "Nostalgia"
______________________________
16.05 Perepäev
08.06 Kooliaasta lõpuaktused
(v.a. 9. ja 12. klassid)
Kell 11.00 1.-4. klasside aktus
Kell 12.00 5.-8, 10.-11. klasside aktus

08.06 Vilistlaste kokkutulek
27.05 9. klasside lõpukell
28.05 12. klasside lõpukell
19.06 Põhikooli lõpuaktused kell 12.00
Gümnaasiumi lõpuaktus 16.00

Rohkem infot: huvitegevus -> sündmuste kalender



Login

Tunniplaan 

  

Klõpsa Padleti ikoonil ja

vaata näiteid IKT

kasutamisest koolitundides

 

"Aktiivne ja turvaline koolipäev"

 

 

Erasmus+ projektid

Kaasava hariduse põhimõtete rakendamise toetamine Tallinna koolides

Rohelise kooli programm on ülemaailmne ja selles osaleb ligi 60000 õppeasutust rohkem kui 72 maalt. Täpsemalt saab uurida FEE Eco-Schools Global kodulehelt. Programmi tegevusi koordineerib Eestis Tartu loodusmaja, liitunud õppeasutuste ja programmi kohta saab täpsemalt lugeda siit. Programm toob keskkonnahoidliku mõtteviisi õppeasutuse tegemistesse süsteemselt ja terviklikult, aidates lastel ja noortel kujuneda jätkusuutlikult mõtlevateks keskkonnateadlikeks inimesteks. Meie õppeasutus liitus programmiga aastal 2023.